Zlevňujte nebo neprodáte. Pokles cen nekončí
29. 01. 2023

Zlevňujte nebo neprodáte. Pokles cen nekončí

Pokles cen nemovitostí má pokračovat v průběhu roku 2023 a další zlevnění (mírnější) se očekává v dalších letech. Prodlužuje se doba prodeje a postupně klesají nabídkové ceny nemovitostí. ČNB očekává dvojité dno, předpokládá se výrazný pokles cen pražských nemovitostí.

Riziko dvojího dna

Podle České národní banky bude v tomto roce pokračovat pokles cen bytů. Analytici očekávají snížení o přibližně deset procent, nejhlubší propad by měl nastat v polovině roku 2023. Ceny bytů a domů budou zlevňovat prakticky po celý rok. Zvýšení cen nemovitostí se neočekává ani v dalších letech. Dle výhledu ČNB nedojde k růstu cen na úroveň během pandemie, podle vyhlídek je mnohem pravděpodobnější takzvané dvojité dno. Cena tedy musí klesnout dvakrát na nízkou úroveň, což je signálem, že prodejci nejsou ochotní jít s cenami níže a teprve poté lze očekávat obrat trendu. Nejdražší trh je v Praze, kde se očekává výrazný pokles u rezidenčních nemovitostí. 

Za rok minus 20 %

Během covidové pandemie začaly nemovitosti prudce růst, růst cen je podpořen drahými vstupy nové výstavby. V posledním roce ale dochází ke korekci a poklesu cen. Nejvíce klesají ceny bytů v tradiční panelákové výstavbě, které neprošly rekonstrukcí. Obecně se dá hovořit o snížení cen nemovitostí přibližně o pětinu, ale trend se liší napříč regiony. Například srovnatelné byty v Brně o velikosti 3+1 se nyní prodávají o více než milion levněji, oproti roku 2021.

Pozor na nabízení nemovitostí po slevě, kupující na inzerát nereagují dobře. Nemovitost, která je v nabídce dlouhodobě a dochází u ní ke snížení ceny, je v očích kupujících problémová. Na slevy reagují hlavně kupující s hotovostí a těch na trhu ubývá.

Raději dům nežli byt

Ve druhé polovině předchozího roku došlo k poklesu cen nemovitostí napříč Českou republikou. Dochází i k paradoxním situacím, v některých regionech je levnější pořízení domu než nákup bytu. V Jihomoravském kraji je mnoho bytů ve výstavbě, novostavby navyšují ceny bytů nad průměrné hodnoty. V Uherském Hradišti nebo v Hodoníně vychází průměrná cena bytu vyšší než průměrná cena rodinného domu. 

Lepší dostupnost bydlení

Index dostupnosti bydlení dává do poměru měsíční splátky hypotéky a čistý měsíční příjem. Vychází z průměrných hodnot v jednotlivých krajích, hypotéku počítá na průměrnou cenu bytu. Jedná se o orientační propočet, který ilustruje cenovou dostupnost bydlení v České republice. Podle zmíněného indexu se dostupnost bydlení začíná v České republice mírně lepšit. Hypoteční sazby zaznamenaly velmi mírný pokles, společně s poklesem ceny bytů to znamená lepší pozici pro kupující.

I přes pokles cen bytů je pořízení nemovitosti náročnou investicí. Dle aktuální hodnoty vynakládají Češi téměř 65 % příjmů na splátku hypotečního úvěru. Za příznivou situaci se považuje koeficient v hodnotě pod 40 %. Dostupnost bydlení se samozřejmě liší napříč regiony, u ukazatele se očekává zlepšení s růstem mezd, očekávaným poklesem cen nemovitostí a korekcí úrokových sazeb hypotečních úvěrů.

Zvolte vhodnou strategii

Jak dobře prodat nemovitost v dnešní době je alchymie. Větší než kdy jindy. Proto se raději obraťte na člověka, pro kterého je takový proces doslova denní chleba.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA