V Česku opět roste zájem o nemovitosti
08. 03. 2024

V Česku opět roste zájem o nemovitosti

Realitní trh v Česku začal projevovat známky oživení, přičemž prodeje jak starších, tak nových bytů konci roku 2023 a začátkem roku 2024 zaznamenaly nárůst o desítky procent.

Tuzemský realitní trh se z pohledu počtu transakcí začal opět rozvíjet. Prodeje novostaveb v posledním čtvrtletí minulého roku stouply téměř dvojnásobně, zatímco u starších bytů byl zaznamenán nárůst o 49 procent.

Podle odborníků z České bankovní asociace tento růst představuje spíše návrat k normálu po skokovém propadu trhu v druhé polovině roku 2022. Současná vysoká čísla meziročního růstu jsou důsledkem obnovení aktivity na trhu, který byl téměř paralyzován po dobu jednoho roku.

Hlavní ekonom České bankovní asociace uvádí, že oživení realitního trhu bylo podpořeno postupným zotavováním hypotečního trhu v minulém roce. Tento trend byl pravděpodobně způsoben kombinací faktorů, včetně uvolnění pravidel pro příjmové ukazatele ze strany České národní banky, mírného poklesu cen nemovitostí a snížení hypotečních sazeb.

Ekonom předpovídá, že hypoteční trh by měl i nadále oživovat, přičemž se očekává dvouciferný růst během tohoto roku, i když se pravděpodobně nedosáhne úrovně předpandemických let.

Propad poptávky v minulém roce vedl ke snížení cen starších bytů o sedm procent. V posledním čtvrtletí 2023 však ceny klesly jen o 4,4 procenta, s průměrnou cenou metru čtverečního kolem 60 tisíc korun.

Ceny novostaveb na celorepublikové úrovni během roku 2023 klesly pouze o 0,1 procenta. Vývoj cen novostaveb byl ovlivněn spíše různými pobídkami od developerů, než skutečným snižováním cen.

Pokles cen nemovitostí v minulém roce mírně zmírnil propast mezi cenami nemovitostí a příjmy tuzemských domácností. Česká republika stále zůstává na předních místech v mezinárodním srovnání nedostupnosti bydlení, ale loňský rok přinesl alespoň mírnou korekci.

Z hlediska vývoje cen nemovitostí v EU patří Česko mezi země s nejvyšší dynamikou růstu. Ceny nemovitostí v posledních deseti letech vzrostly o 125 procent, zatímco unijní průměr byl "jen" 55 procent.

Podle výkonného ředitele Dataligence bude růst cen nemovitostí pokračovat i v letošním roce, ale v řádu jednotek procent. Ekonom uvádí, že s pozvolným zdražováním by se mohlo zlepšit poměr mezi růstem cen nemovitostí a nominálními příjmy domácností, což by mohlo vést k vyšší dostupnosti nemovitostí.

Celkově lze konstatovat, že český realitní trh prochází obdobím obnovené aktivity a mírné stabilizace po období výrazného propadu v roce 2022.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA