Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte to ohlásit finančnímu úřadu.
29. 01. 2024

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte to ohlásit finančnímu úřadu.

Prodali nebo darovali jste v minulém roce svou nemovitost? K oběma situacím se váží určité povinnosti, které se mohou týkat i vás.

Změnu vlastnictví ohlaste Nejen při nákupu, ale také při prodeji nebo darování nemovitosti je nezbytné ohlásit tuto změnu příslušnému Finančnímu úřadu. Termín pro ohlášení je stejný jako pro podání daňového přiznání k nemovitostem, a to do 31. 1. 2024. Pokud tuto změnu neohlásíte do uvedeného termínu, hrozí vám nejen další poplatek k úhradě, ale také sankce za neoznámení včas. Proto je lepší na tuto záležitost myslet včas.

Postup pro odhlášení V současné době neexistuje žádný oficiální odhlašovací formulář. Postačí oznámení o změně zaslat na příslušný Finanční úřad buď ručně, nebo elektronicky. Dodržte pravidlo volby Finančního úřadu, pod který vámi prodaná nemovitost spadá dle adresy nebo kraje.

Pokud nezvolíte doručení datovou schránkou, doporučuji odeslat dopis doporučeně.

Jak napsat oznámení? Můžete využít následující vzor:

Věc: Ohlášení změny vlastnictví nemovitosti

Vážení,

oznamuji vám, že dne …… jsem prodal/daroval svou nemovitost …… (údaje o nemovitosti z kupní smlouvy). Tímto se odhlašuji z daně z nemovitostí. Jméno a příjmení Trvalé bydliště……

Datum a podpis

Vlastníte více nemovitostí? Pokud jste prodali nebo darovali pouze jednu nemovitost, mělo by se na vás vztahovat – kromě nezbytného ohlášení této skutečnosti – také podání daňového přiznání k nemovitostem. Jedná se totiž o změnu vlastnictví, která ovlivňuje výši daně.

Vaše možnosti jsou následující: • Podat standardní daňové přiznání, ve kterém uvedete pouze nemovitost(i), kterou stále vlastníte. • Podat částečné daňové přiznání a v něm vyplnit údaje o prodané/darované nemovitosti. V části popisující změny uveďte informace o prodané nemovitosti.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA