Je možné prodat byt zatížený hypotékou?
24. 03. 2024

Je možné prodat byt zatížený hypotékou?

Je možné prodat byt zatížený hypotékou?

Prodej bytu nebo nemovitosti s hypotékou není žádný problém. Aspoň u RK Žáček.

Prodej bytu nebo domu s hypotékou nemusí být žádným problémem, alespoň ne s námi v RK Žáček. Pokud jste v situaci, kdy splácíte hypotéku na své bydlení a náhle se potřebujete přestěhovat, ať už kvůli změně životních okolností, jako je narození dítěte nebo rozvod, není třeba panikařit. Výměna bydlení za jiné, větší nebo menší, nemusí být tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Co Je Potřeba Vědět o Prodeji Nemovitosti s Hypotékou:

Vaše nemovitost je zatížena zástavním právem, což omezuje vaše práva jako vlastníka nemovitosti a je spojeno s bankou, která poskytla hypotéku. Zástava se ruší až po splacení celé částky úvěru. Pokud plánujete prodej bytu či domu s hypotékou, vaše první zastávka bude u banky. Potřebujete získat souhlas s prodejem nemovitosti a znát celkový zbývající úvěr. Komunikaci s bankou pro Vás zajistí naše realitní kancelář.

Možnosti Prodeje Nemovitosti s Hypotékou:

První možností je umořit zbývající část dlužné částky. Můžete využít menší úvěr, vlastní finanční prostředky nebo navýšit novou hypoteční smlouvu o výši doplatku starého úvěru. Tuto možnost využívají klienti, kteří na nový byt nebo dům čerpají novou hypotéku. V případě předčasného splacení hypotéky však musíte počítat s pokutou od banky, která ovšem není pravidlem (záleží na smluvených podmínkách). Sankci se můžete vyhnout, pokud prodej načasujete na konec fixačního období. 

 Další možností je odečtení stávající výše hypotéky z kupní ceny nemovitosti. Část kupní ceny, která zůstane, je vhodné uložit v advokátní úschově nebo u notáře. Po příslušných zápisech v katastru nemovitostí je pak částka vyplacena prodávajícímu.

Závěr:

Prodej nemovitosti s hypotékou není nemožný, ale vyžaduje pečlivé plánování a komunikaci se všemi zapojenými stranami. Jako realitní makléř se snažím poskytnout našim klientům veškeré potřebné informace a vést je každým krokem cesty. Pokud máte jakékoli dotazy ohledně prodeje nemovitosti s hypotékou, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu, abychom vám pomohli navigovat touto složitou situací a dosáhnout úspěšného výsledku.

 

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA