Blíží se lhůta, kdy nemovitosti s nedostatečně identifikovanými vlastníky propadnou státu. Není mezi nimi i Vaše nemovitost?
11. 08. 2023

Blíží se lhůta, kdy nemovitosti s nedostatečně identifikovanými vlastníky propadnou státu. Není mezi nimi i Vaše nemovitost?

 

Pokud se nepřihlásíte jako vlastník nemovitosti nejpozději do 31. 12. 2023, uběhne lhůta daná novým občanským zákoníkem, a tento majetek přejde na stát.

 

Nedostatečně identifikovaného vlastníka má nemovitost buď v případě, že nemá v katastru nemovitostí zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví), nebo vlastníka v katastru sice zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci. Velkou většinu těchto nemovitostí tvoří pozemky. Zejména se jedná o ornou půdu a také o cesty, lesní pozemky či travní porosty. V seznamech lze nalézt také rodinné a bytové domy, chaty nebo garáže.

 

V katastru nemovitostí bylo k 1. únoru roku 2023 evidováno celkem 342 952 položek s nedostatečně identifikovaným nebo neznámým vlastníkem a celkem 121 423 nedostatečně identifikovaných osob. Jednu nemovitost může spoluvlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků a jeden takový vlastník může vlastnit několik různých nemovitostí. Reálně se tak jedná o 150 559 unikátních nemovitostí, které nemají správně zapsaného vlastníka. Z toho je 147 004 pozemků, zejména orné půdy, luk a lesních pozemků, a 3 555 staveb.

 

Většina zápisů tohoto druhu pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec. Pokud se nepřihlásí vlastník nemovitosti nejpozději do 31. 12. 2023, uběhne lhůta daná novým občanským zákoníkem, a tento majetek přejde na stát.

 

Na tomto odkazu najdete seznam těchto nedostatečně identifikovaných vlastníků,  Zároveň zde najdete také odpovědi na nejčastější dotazy týkající se dohledávání nemovitostí s nejasnými vlastníky.. 

 

https://www.uzsvm.cz/seznam-niv.

 

 

Pokud se mnou budete chtít o něčem poradit, neváhejte se se mnou spojjit prostřednictvím kontaktů na mém webu.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA