Zdědili jste byt a nevíte jakou daň zaplatíte při prodeji?
16. 05. 2023

Zdědili jste byt a nevíte jakou daň zaplatíte při prodeji?

Jste majitelem bytu, který jste zdědili a plánujete ho prodat? Nejste si jistí, jakou daň budete muset zaplatit? V tomto článku vám poskytnu informace o tom, jaké daně se v České republice platí při dědictví a prodeji bytu a jak se vypočítávají. Přečtěte si můj článek a získejte užitečné informace, které vám pomohou při prodeji vašeho bytu.

Jaké daně se platí při dědictví a prodeji bytu?

Dědická daň byla v roce 2014 zrušena a veškeré dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou od daně osvobozeny. Ze zděděné nemovitosti (ani jiného zděděného majetku) platit dědickou daň nemusíte. 

Při prodeji bytu se v České republice platí daň z příjmu fyzických osob.. Daň z příjmu fyzických osob se platí z rozdílu mezi prodejní cenou a pořizovací cenou bytu. Pořizovací cena je cena, za kterou jste byt získali, tedy v případě dědictví je to cena, za kterou byt v minulosti koupil nebo postavil původní majitel. Povinnost platit tuto daň končí po 10 letech od nabytí nemovitosti. (tzv. časový test)

Jestliže prodáte nemovitost získanou dědictvím a zůstavitel byl příbuzný v přímé linii, zkracuje se desetiletá lhůta pro osvobození o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Dědicem v přímé linii jsou manžel/ka, děti, vnoučata, rodiče a prarodiče. 

Tato desetiletá thůta se také zkracuje, pokud máte minimálně dvouleté bydliště v prodávané nemovitosti (není nutné, aby bylo shodné s trvalým bydlištěm) a to na dva roky.

Daň z příjmu také nebudete platit, pokud využijete získané peníze pro uspokojení vlastní bytové potřeby. To znamená pro koupi jiného bytu apod., nebo i investice do rekonstrukce stávajícího bydlení. 

Doufám, že vám tento článek poskytl užitečné informace ohledně daní při prodeji bytu. Pokud se chcete poradit s odborníkem, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím mého webu.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA