Úschova kupní ceny – Jaké jsou možnosti?
11. 02. 2024

Úschova kupní ceny – Jaké jsou možnosti?

Úschova kupní ceny – Jaké jsou možnosti?

Při prodeji a nákupu nemovitosti je klíčové věnovat pozornost úschově kupní ceny, což zajišťuje bezpečnost transakce. V tomto článku se zaměříme na důležitost této praxe a poskytneme přehled bezpečných variant úschovy.

Při uzavírání kupní smlouvy na nemovitost hraje významnou roli úschova kupní ceny pro zajištění bezpečnosti finančních prostředků. Zde se dočtete, jak zabránit ztrátě peněz a co je třeba vědět o různých typech úschov.

Nejbezpečnější způsob úschovy kupní ceny podle kupní smlouvy spočívá v jejím uložení u nezávislého a důvěryhodného subjektu. Tímto způsobem je zajištěna bezpečnost obchodu jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího.

Prodávající potřebuje jistotu, že kupní cena bude uhrazena před podáním návrhu na vložení vlastnického práva do katastru nemovitostí. Kupující také nemusí mít obavy z toho, že by nemovitost nebyla převedena na jeho jméno v katastru, čímž by přišel o peníze.

Převod nemovitosti bez úschovy kupní ceny je spojen s vysokým rizikem.

Existují tři standardní formy nezávislých úschov: advokátní, notářská a bankovní úschova. Na realitním trhu se také objevuje možnost úschovy kupní ceny u realitní kanceláře, ale tato možnost je podléhána přísným podmínkám podle realitního zákona. Tato forma úschovy není obecně doporučována, protože realitní kancelář nelze považovat za zcela nezávislý subjekt a případné škody mohou být obtížně vymahatelné.

Advokátní úschova:

Nejčastěji používanou formou úschovy kupní ceny je advokátní úschova. Advokát, zapsaný v seznamu České advokátní komory, nebo advokátní společnost, zajišťuje flexibilní přípravu kupní smlouvy a úschovu dokumentů a ověření podpisů. Cena advokátní úschovy se stanovuje individuálně, ale obecně je nižší než u bankovní nebo notářské úschovy.

Advokátní úschovy podléhají přísné regulaci, což posiluje bezpečnost klientů. Každá úschova musí mít samostatný účet oddělený od majetku advokáta, a advokát musí nahlásit každou úschovu České advokátní komoře. Advokáti jsou také pojištěni, což zajišťuje ochranu klientů v případě škody.

Notářská úschova:

Notářská úschova je velmi podobná advokátní úschově. Odměna notáře je stanovena zákonem a závisí na výši uložené částky. Notář musí být registrován u Notářské komory a mít profesní pojištění.

Odpovědnost notáře za škodu spojenou s úschovou je podobná odpovědnosti advokáta. Notáři jsou považováni za spojené s státem, což vytváří dojem větší bezpečnosti, ale v praxi jsou postavení obou profesí velmi podobná.

Bankovní úschova:

Bankovní úschova je vnímána jako bezpečná, protože je garantována silným ekonomickým subjektem – bankou. Nicméně má omezenou flexibilitu a vyšší poplatky ve srovnání s advokátní úschovou.

Závěr:

Při výběru úschovy kupní ceny je klíčové zvolit důvěryhodného a nezávislého schovatele, ať už je to advokát, notář nebo banka. Každá možnost má své výhody a nevýhody, a klient by měl pečlivě zvážit, která variantu nejlépe vyhovuje jeho potřebám a očekáváním.

Naše realitní kancelář spolupracuje s renomovanou advokátní kanceláří CAPL & SOUČEK a využívá jejich advokátní úschovu. Potřebujete-li jakoukoliv radu ohledně úschovy peněz, neváhejte se na nás obrátit.

 

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA