Postup při koupi nemovitosti
20. 6. 2024

Postup při koupi nemovitosti

Koupě nemovitosti je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí v životě. Tento proces může být složitý a plný nástrah, ale s mými radami a zkušenostmi realitního makléře se nemusíte ničeho obávat. Přečtěte si můj článek, ve kterém vám podrobně popíšu jednotlivé kroky, které vás čekají při koupi nemovitosti v České republice. Doporučuji vám, abyste si vše pečlivě prostudovali a byli dobře připraveni na tento významný krok.

 

1. Rezervace nemovitosti

Prodávající a kupující spolu uzavírají rezervační smlouvu, jejímž cílem je zarezervovat zájemci danou nemovitost do doby, než bude připravena kupní smlouva a kupující bude mít zajištěné financování. Rezervační smlouva se uzavírá na dobu, jakou kupující potřebuje pro zajištění financování.

Nemovitost se po podpisu rezervační smlouvy přestává nabízet na trhu. Kupující skládá tzv. rezervační poplatek, který slouží jako záloha na koupi a je započítán do celkové kupní ceny.

 

2. Podpis kupní smlouvy

Prodávající a kupující spolu uzavírají kupní smlouvu. V ní se přesně definuje především předmětná nemovitost, výše kupní ceny a přesné platební podmínky. Kupní smlouva je sestavena advokátní kanceláří, která se specializuje na realitní právo.

 

3. Podpis dohody o úschově finančních prostředků

Zároveň s kupní smlouvou spolu prodávající, kupující a advokátní kancelář uzavírají tzv. dohodu o úschově finančních prostředků. Celá kupní cena pak bude uhrazena na účet advokátní kanceláře. V této úschově zůstávají peníze do doby, než dojde k převodu nemovitosti na kupujícího. Jedná se důležitý prvek ochrany všech smluvních stran.

 

4. Podání návrhu na vklad na katastrální úřad

Jakmile jsou finanční prostředky převedeny do úschovy, dochází k podání návrhu na povolení vkladu do katastru nemovitostí. V případě, že se jedná o družstevní byt, dochází k předání kupní smlouvy družstvu k registrací.

 

5. Vklad kupní smlouvy

Zpravidla do 30 dnů od podání návrhu na vklad dojde k jejímu vkladu do katastru nemovitostí, tedy přepsání vlastnického práva k nemovitosti na kupující.

 

6. Výplata kupní ceny z úschovy

Jakmile dojde k přepisu vlastnického práva z prodávajícího na kupujícího, dochází k výplatě kupní ceny z úschovy prodávajícímu.

V případě družstevního bytu bude Smlouva o převodu družstevního podílu opatřená razítkem a podpisem výkonných orgánů Bytového družstva potvrzující předložení Smlouvy o převodu družstevního podílu Bytovému družstvu, poté dochází k výplatě kupní ceny z úschovy prodávajícímu.

 

7. Předání nemovitosti

Posledním krokem je finální předání nemovitosti kupujícímu. Součástí tohoto procesu je vyplnění předávacího protokolu a formuláře na převod energií na nového vlastníka.

 

 

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení