"Podlahová, užitná, obytná plocha: Jaký je mezi nimi rozdíl?"
10. 04. 2024

"Podlahová, užitná, obytná plocha: Jaký je mezi nimi rozdíl?"

 

Podle nového občanského zákoníku je součástí každé jednotky byt a spoluvlastnický podíl k nemovitosti. Rozhodným údajem pro určení velikosti spoluvlastnického podílu je právě podlahová plocha bytu. Aby nedocházelo k nesrovnalostem např. při změně dispozice vybouráním nebo přistavěním příček v bytě, sjednocuje od 1. 1. 2014 způsob výpočtu podlahové plochy bytu nařízení vlády č. 366/2013 Sb. Do podlahové plochy bytu se započítává veškerá vnitřní plocha bytu včetně všech zastavěných ploch jako jsou nosné stěny i příčky, komíny, sloupy, pilíře, vestavěné skříně apod. Balkony, lodžie, terasy a atria jsou společnými částmi domu a do podlahové plochy bytu se nezapočítávají. Ani v případě, že jsou přístupné pouze z konkrétních bytů, jejichž vlastníci k nim mají výlučné užívací právo. Kromě celkové podlahové plochy se můžeme setkat také s doplňujícími údaji jako jsou užitná nebo obytná plocha. Do užitné plochy se započítávají jednotlivé výměry všech místností v bytě včetně příslušenství, kuchyní a vestavěných skříní. Dále sklepy, terasy, balkony aj., pokud jsou užívány výhradně vlastníky dané bytové jednotky. Naopak do plochy obytné se započítávají pouze vnitřní výměry obytných místností bez příslušenství. Tj. bez kuchyní, které nesplňují parametry obytné místnosti, koupelen, předsíní, chodeb, schodišť, šaten, komor apod.

Shrnutí:

 

Podlahová plocha: Zahrnuje veškerou vnitřní plochu bytu, včetně nosných stěn, příček, komínů, sloupů, pilířů, vestavěných skříní a podobných prvků, s výjimkou balkonů, teras a dalších společných částí domu.

Užitná plocha: Zahrnuje vnitřní výměry místností včetně příslušenství, kuchyní a vestavěných skříní, a dále také sklepy, terasy, balkony atd., pokud jsou užívány výhradně vlastníky dané bytové jednotky.

Obytná plocha: Určuje vnitřní výměry obytných místností bez příslušenství, jako jsou kuchyně, koupelny, předsíně a další.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA