Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout
26. 6. 2024

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti může být náročný a stresující proces, bez ohledu na to, zda prodáváte dům, byt nebo komerční prostor. Řada majitelů nemovitostí se však při této příležitosti dopouští chyb, které mohou celý proces značně zkomplikovat a prodloužit. V tomto článku vám představím nejčastější chyby, kterých se prodávající dopouštějí, a poskytnu praktické rady, jak se jim úspěšně vyhnout.

Podcenění přípravy nemovitosti k prodeji

Příprava nemovitosti k prodeji je naprosto klíčovým krokem, který mnoho vlastníků často přehlíží. Správná prezentace vaší nemovitosti může výrazně zvýšit její atraktivitu a zkrátit dobu prodeje. Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečný úklid a úprava prostoru. Potenciální kupci si vytvářejí první dojem během několika vteřin, proto je velmi důležité, aby vaše nemovitost vypadala co nejlépe.

Dbejte na to, aby byl interiér vždy čistý a uklizený. Zbavte se osobních předmětů a přebytečného nábytku, který může prostor zaplňovat. Další častou chybou je zanedbání drobných oprav a údržby. Nezapojujte tedy nefunkční dveře, kapající kohoutky nebo praskliny ve zdech – tyto vady mohou odradit zájemce a snížit hodnotu vaší nemovitosti.

Investice do těchto oprav je obvykle minimální ve srovnání s jejich přínosem. Může být také rozumné využít služeb profesionálního home stagingu, který pomáhá optimalizovat vzhled a atmosféru vaší nemovitosti. Profesionální stylizace totiž může výrazně zvýšit atraktivitu na trhu a přilákat více zájemců.

Nesprávné stanovení prodejní ceny

Stanovení správné prodejní ceny je jedním z nejdůležitějších aspektů celého procesu prodeje. Přemrštěná cena může odradit potenciální kupce a způsobit, že vaše nemovitost bude na trhu déle než by měla být. Na druhou stranu příliš nízká cena vás může připravit o významný zisk.

Prvním krokem by měl být detailní průzkum trhu. Prostudujte si ceny podobných nemovitostí ve vaší oblasti a vezměte v úvahu faktory jako velikost, stav a lokalita vaší nemovitosti. Spolupráce s profesionálním realitním makléřem může být v tomto případě velmi užitečná. Makléři mají přístup ke spolehlivým datům o trhu a mohou vám nabídnout kvalifikovaný odhad hodnoty vaší nemovitosti.

Během prodejního procesu může být někdy potřeba cenu upravit podle zájmu kupujících a dalších okolností. Pamatujte si, že první týdny po uvedení nemovitosti na trh jsou kritické. Právě tehdy máte nejlepší šanci přilákat zájemce – proto je důležité mít správně nastavenou cenu již od začátku.

Prodej nemovitosti je složitý proces vyžadující pečlivou přípravu a strategické rozhodování. Vyvarováním se nejčastějších chyb jako podcenění přípravy nemovitosti nebo nesprávné stanovení ceny můžete výrazně zvýšit své šance na rychlý a výhodný prodej. Pokud máte další otázky nebo potřebujete pomoc s prodejem vaší nemovitosti, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím kontaktů na mém webu! Rád vám pomohu maximalizovat váš zisk z tohoto důležitého kroku.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Odhad ceny nemovitosti ZDARMA
arrow Spočítat ZDARMA