Jak často provádět revizi plynového kotle?
16. 05. 2023

Jak často provádět revizi plynového kotle?

Vytápíte svou nemovitost plynem? Máte ze zákona povinnost provádět na svém plynovém kotli pravidelné kontroly a revize? Jak často je nutné kontrolu plynového kotle provádět? Co všechno taková kontrola obnáší? A co se může stát, pokud revizi kotle zanedbáte?

Jako realitní makléř se setkávám s mnoha majiteli nemovitostí, kteří využívají plynové kotle k vytápění svých domů nebo bytů. Většina z nich si neuvědomuje, jak důležité je pravidelně kontrolovat a revizovat své kotle. Přitom zákony a vyhlášky stanoví povinnost provádět pravidelnou provozní revizi plynového kotle alespoň jednou za tři roky. Tato povinnost však platí pouze pro firmy a podnikatele. Bez pravidelné kontroly ale můžete mít problém s pojišťovnou či policií při nehodě, nebo s uplatněním záruky.

Bez ohledu na typ výrobci doporučují provádět pravidelnou kontrolu jedenkrát ročně a často tím i podmiňují záruku. Revizního technika je tedy nutné zavolat před začátkem, nebo naopak po skončení topné sezóny. Revize kotle zahrnuje odbornou kontrolu, vyzkoušení, vyčištění a seřízení. Technik také zkontroluje těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení a případně vymění některé opotřebované součástky. O provedené kontrole vám poté vystaví potvrzení, které bude opatřeno razítkem a jeho vlastnoručním podpisem.

Pravidelnou kontrolou kotle získáte jistotu, že je váš kotel bezpečný. Při nedostatečném odvětrávání plynových spotřebičů totiž vzniká jedovatý oxid uhelnatý. Jeho únik je obtížné zaznamenat, protože nemá žádný zápach, a v případě, že se oxid uhelnatý v místnosti nahromadí, stává se pro majitele domu nebezpečným. V případě jeho vysoké koncentrace totiž může dojít až k udušení. Pokud navíc vlastníte novější kotel, předejdete revizí kotle komplikacím při reklamaci zařízení. Pravidelné revize jsou tedy nezbytnou podmínkou i v případě plnění pojistné události.

Jak často provádět revizi plynového kotle?

Vyhláška stanovuje povinnost provádět pravidelnou provozní revizi plynového kotle jedenkrát za tři roky. Tato povinnost však platí pouze pro firmy a podnikatele. Bez pravidelné kontroly ale můžete mít problém s pojišťovnou či policií při nehodě, nebo s uplatněním záruky.

Bez ohledu na povinnost výrobci doporučují provádět pravidelnou kontrolu jedenkrát ročně a často tím i podmiňují záruku. Revizního technika zavolejte před začátkem, nebo naopak po skončení topné sezóny. Získáte tak jistotu, že je kotel bezpečný.

Ideální čas pro provádění revize je před začátkem topné sezóny, nebo na jeím konci. Revizi musí provádět revizní technik, který absolvoval revizní zkoušky.

Nezapomeňte na revizi komínu

S revizí plynového kotle úzce souvisí také revize komínu. Již několik let je v platnosti nařízení, které ukládá všem majitelům kotlů, bez ohledu na druh použitého paliva, provádět pravidelné revize komínů. Ačkoliv je riziko vzniku požáru ze zplodin v případě plynového kotle minimální, zákon hovoří jasně. Kontrolu by měl ideálně před zahájením topné sezóny provádět odborný technik alespoň jednou ročně.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu.

RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA