Dlouhodobý versus krátkodobý pronájem: Co se více vyplatí?
24. 04. 2024

Dlouhodobý versus krátkodobý pronájem: Co se více vyplatí?

Stojíte před rozhodnutím, zda svou nemovitost nabízet na dlouhodobý nebo krátkodobý pronájem? Toto rozhodnutí není jen o finančních číslech, ale zasahuje i do vašeho osobního života a množství času, které jste ochotni investovat. V následujícím článku vám představím klíčové rozdíly mezi oběma typy pronájmů s ohledem na český trh, abyste mohli učinit informovanou volbu odpovídající vašim cílům a preferencím.

Výhody dlouhodobého pronájmu

Dlouhodobý pronájem, obvykle smluvně uzavřený na jeden rok či déle, je považován za stabilnější formu investice. Hlavním lákadlem je pravidelný a předvídatelný příjem bez nutnosti neustálého hledání nových nájemníků. Administrativní zátěž je minimální a obrat nájemníků velmi nízký, což snižuje operativní náklady. Pokud hledáte spolehlivou investici s "pasivním" přístupem k správě nemovitosti, dlouhodobý pronájem by pro vás mohl být tou správnou volbou.

Výhody krátkodobého pronájmu

Krátkodobý pronájem, známý také díky platformám jako Airbnb, umožňuje majitelům využít vyšších denních sazeb a reagovat flexibilněji na tržní změny nebo sezónnost. Zvláště ve vysoce turistických destinacích může být tento model výrazně lukrativnější než dlouhodobé pronajímání. Avšak tato flexibilita přichází s cenou: vyšší administrativní zátěž, potřeba pravidelných úklidů po každém hostovi a intenzivnější komunikace s potenciálními zákazníky.

Co zvážit při výběru

  • Lokalita: Ve městech či oblastech s vysokou turistickou návštěvností může krát
RK Dalibor Žáček
Autor: RK Dalibor Žáček

Naše RK byla založena v roce 1990, jako první v Č. Budějovicích a jsme zakládajícím členem Asociace realitní kanceláří ČR.

Pro svou práci využíváme ty nejmodernější nástroje prezentace nemovitosti. Videoprohlídky nemovitosti,  homestaging a virtuální homestaging nemovitosti, zpracování 3D půdorysů nemovitosti, zpracování vlastní webové stránky nemovitosti a její prezentaci na sociálních sítích atd.

Neváhejte se na nás obrátit i v případě, že potřebujete pouze radu či konzultaci z oboru nemovitostí, včetně ocenění Vaší nemovitosti zdarma.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA